Rustikalne kuhinje

Rustikalne kuhinje niso prostor, ki bi ga pričakovali v starodavnih hišah, temveč je ta stil nadvse popularen tudi pri novogradnjah in renovacijah. V praksi je takšna kuhinja vse prej kot zastarela, gre za priljubljen slog, ki poleg čudovitega videza nudi tudi vso potrebno funkcionalnost, ki jo od kuhinje pričakujemo. Res pa je, da se rustikalni slog ne poda v prav vsako hišo, temveč je treba dizajn kuhinje kombinirati z izgledom drugih prostorov.

Rustikalne kuhinje

Glavni adut rustikalnih kuhinj je vsekakor čudovit izgled, katerega osrčje predstavljajo elementi iz masivnega lesa. Rustikalnega stila brez lesenih površin preprosto ni, v kuhinji pa pride to še posebej do izraza. Največ možnosti za poigravanje z materiali ponujajo odprte delovne površine, ki so tudi najbolj vpadljive ob prvem pogledu v prostor. Kuhinjski pulti nudijo velik potencial za prilagajanje podobe celotnega prostora, seveda pa ne smemo pozabiti na predalnike, omare, regale, police in druge elemente, ki s svojo podobo krojijo vtis ob vstopu v prostor.

Čeprav rustikalna kuhinja običajno zbudi nekaj nostalgije in predstavlja kontrast priljubljenim modernim kuhinjam, je prostor v vsakem primeru zelo uporaben. Da bi uživali v rustikalno oblikovani kuhinji, se nam ni treba odreči sodobni tehniki – praktično vsi gospodinjski aparati se lepo podajo tudi v takšno okolje, če seveda izberemo prave naprave. Za popestritev lahko izberemo kakšen rustikalni element z značilno podobo, a večinoma lahko tudi v takšni kuhinji koristimo zmogljivosti naprav, ki smo jih vajeni iz sodobnih kuhinj. Pazimo seveda na to, da bo kombinacija posrečena – v soseščino lesenih površin se dobro podajo aparati v temnejših nevtralnih barvah, morda pa bo prepričal tudi sijaj neobarvane kovine. Oprema rustikalne kuhinje dopušča nekaj eksperimentiranja s kontrasti, tako glede barv kot glede materialov. Posrečene so predvsem kombinacije lesenih in kovinskih elementov, kar velja tudi za dekoracijo.

Ko se odločimo za stil, bo treba seveda izbrati še dejansko kuhinjo. Rustikalne kuhinje lahko najdemo v katalogih večjih prodajalcev stanovanjske opreme, zelo smiselna opcija pa je pogosto izdelava po naročilu. Mojstri bodo znali oblikovati edinstveno kuhinjo z neprekosljivim rustikalnim vtisom, končni rezultat pa bo vsekakor vreden dodatne investicije. So pa rustikalne kuhinje na voljo tudi v že sestavljenih izvedbah v nižjem cenovnem razredu.