Pasulj je hrana, ki jo poznajo vsepovsod. To jed poznajo tako v Aziji, kot tudi pri nas in v Ameriki. Postala je popularna predvsem nekje petdeset do 100 let nazaj, saj dandanes obuja spomine na tiste vojaške čase. Pasulj je jed na žlico, ki je zelo okusna, predvsem pa se od nje zelo najemo.
Ta jed se nekoliko razlikuje po tem, od kje jo delajo oziroma v kateri celini jo pripravljajo saj bo pri nas nekoliko drugače pripravljena kot pa recimo v Aziji ali v Ameriki. Največkrat je razlika predvsem v tem, kakšen fižol se uporabi, saj da vsaka vrsta fižola nekoliko drugačen okus, vendar moramo vedeti, kako oziroma kakšen fižol uporabiti, da bo pasulj popoln. Fižol, ki bi bil najboljši za to jed je takšen, da je star manj kot eno leto torej da je obran v tej sezoni in je s tem tudi drugače rečeno mlad. Razlika je če bi uporabili na primer starejši fižol, da bi morali tega prej namakati, medtem ko pri mladem to ni potrebno. Pasulj po navadi postrežemo kar s kosom kruha saj je pasulj jed na žlico, kruh pa lahko kar namakamo vanj. Da pa je ta jed res okusna in takšna kot mora biti, pa mora pasulj vsebovati meso in sicer kar košček rebrce, saj prav ta doda pasulju nek čaroben okus. Če pogledamo malo v zgodovino, so pasulj pripravljali tudi zato, ker se ga je hitro pripravilo, predvsem pa to, da se ga je lahko pripravilo oziroma naredilo v večjih količinah, zato je bil in še danes tudi je popularen v vojski. Ne smemo pozabiti tudi na to, da je v pasulju fižol, ravno ta pa vsebuje velike količine beljakovin, zato nas bo pasulj nasitil, po njem pa se ne bomo počutili utrujene, ampak pripravljene na nove dogodivščine.