Med opremo, ki je nepogrešljiva v vsakem tradicionalnem domu s pridihom starinskosti, so zagotovo tudi krušne peči, ki nam vzbujajo neko toplino, marsikomu pa pričarajo tudi prijetne spomine na otroške dni. Veliko ljudi se svojih prvih let spominja prav po tem, kako so sedeli ali ležali na krušni peči, morda so sedeli ob njej, ter uživali v prijetnih družinskih večerih – zlasti pozimi, ko je zunaj naletaval sneg, v hiši pa je bilo prijetno toplo. Da, še dandanes nam pozimi pridejo prav krušne peči, ki jih mnogi obožujejo tudi zato, ker se nanje lahko uležejo, seveda pa so zelo primerne tudi za pripravo hrane.
Sicer nas tovrstne peči, kot vemo, spremljajo že dolga leta in so v slovenskih domovih včasih bile res nepogrešljive. Nekoč drugih virov ogrevanja namreč niti ni bilo in velika krušna peč je nekoč ogrevala več prostorov hkrati, obenem pa nudila tudi vse možnosti tako za pek kruha kot pripravo kakšnih drugih jedi, za katere še danes vemo, da so najboljše prav iz krušne peči. Samo pomislite na slastne pice z zapečeno skorjo ali kakšno odlično zapečeno meso, ki se nam v ustih kar stopi.
Tako so krušne peči do današnjega časa postale priljubljene tudi v gostinskih obratih, kjer se radi pohvalijo, da vam pripravijo jedi iz te peči, to pa je nekakšno zagotovilo, da bodo te jedi res slastne in se boste tja tudi še vrnili. Verjeli ali ne, dandanes se krušne peči vgrajujejo tudi v novogradnje, saj se nekako radi vračamo k staremu, kar je preverjeno in nam zagotavlja ne le praktičnost, temveč tudi veliko udobja. Kdo si namreč ne bi želel kakšnega zimskega večera preždeti na zakurjeni krušni peči in klepetati ali pa zgolj uživati v vsej toplini, ki jo ta oddaja celotnemu prostoru? Verjamemo, da bo krušna peč v prihodnosti še bolj priljubljena.