Je prava izbira lesne biomase pomembna za peč na pelete?

Lesni peleti postajajo vedno bolj priljubljeni, saj omogočajo učinkovito in okolju prijazno ogrevanje, predvsem pa so cenovno ugodni. In kdo si ne želi prihraniti pri ogrevanju doma? Peleti so namreč izdelani iz lesne žagovine in oblancev, ki jih pridobivamo iz odpadnega lesa, kar le še zniža nakupno ceno, denar, ki ste ga namenili za vaš sistem, pa se tako hitro povrne.

Zaradi popularnosti se je na trgu pojavilo tudi veliko različnih proizvajalcev in prodajalcev peletov, zato moramo biti še toliko bolj previdni pri tem, kaj bomo nalagali v naše peči na pelete. Cilj peletiranja je preprost – standardizacija lesne biomase. Izvorna oblika lesa, na primer pri polenih, je lahko pri vsakem kosu lesa nekoliko drugačna, pa naj bo to oblika, gostota, vlažnost ali kurilnost. Tako je sistem težje avtomatizirati, peč na pelete v vašem domu pa ne ustvarja največjega izkoristka, zato so peleti boljša izbira.

Kako izbrati najboljše lesne pelete na trgu?

Dobra stvar pri peletiranju je v tem, da jih lahko izdelujemo skoraj iz vseh vrst lesa, saj pri procesu mletja uničimo strukturo energenta. Nič več skrbi o višanju cen kurilnega olja ali plina, saj imamo v Sloveniji ogromne gozdove, s katerimi lahko poskrbimo za našo prihodnost ogrevanja. Peč na pelete uporablja tako energent, ki nastane s stiskanjem suhe lesne biomase, pri visokem pritisku pa se zunanja plast peletov preoblikuje v gladko površino, ki se zlepi. Od tod tudi oblika, ki se ohrani tudi po ohlajanju.

Na srečo vam izbiro peletov lahko olajša standardizacija, ki so jo uvedli v Evropi. Ta namreč določa premer, dolžino, gostoto, vlažnost in mnoge druge karakteristike peletov, ki jih mora proizvajalec upoštevati. Pozorni moramo biti tudi na to, da ne uporabljamo peletov, ki vsebujejo recikliran les in različne zunanje primesi. V peč na pelete lahko namreč obdelan ali pobarvan les sprosti škodljive emisije ali pa spremeni kurilne lastnosti, česar si seveda ne želimo.

Peči na pelete

Pri izbiri bodite torej pozorni na certifikate, ki so označeni na vrečah peletov. Mednarodna certifikata za kakovost sta na primer ENplus in DINplus, medtem ko tržna znamka S4Q označuje kakovost slovenskih proizvajalcev peletov. Le kakovostnejši peleti bodo omogočali največji izkoristek, ki zadeva vašo peč na pelete.

Prihranite skoraj polovico denarja napram kurilnemu olju

Nova in moderna peč na pelete omogoča velik izkoristek energenta, običajno več kot 90-odstotni. Če torej primerjamo energijsko vrednost peletov s kurilnim oljem, lahko hitro opazimo, da je energijska vrednost enega litra kurilnega olja enaka dvema kilogramoma peletov. Kje je torej prihranek? Ta se skriva v ceni. Za 1000 litrov kurilnega olja bi po današnjih cenah plačali okoli 950 evrov, medtem ko bi za dve toni peletov, ki imajo enako energijsko vrednost, potrebovali le 500 evrov. Skoraj 50-odstotni prihranek.