Skrbno izbrane kotne sedežne garniture za lepo notranjost stanovanja

Izbirate novo sedežno garnituro, ki bo izboljšala videz vašega stanovanja, prostor optično osvetlila ter ga odprla? Potem je nedvomno čas za izbiro kotne sedežne garniture, na katero se boste lahko v vsakem trenutku udobno namestili ter si ogledali epizodo vaše najljubše televizijske serije. Ker je sedežna garnitura kos pohištva, ki ga izbiramo za dlje časa, je izbiri primerne potrebno nameniti nekaj časa. Prav tako je pomembno, da izberemo material, velikost in barvo, ki ustrezajo našim potrebam.

Oblika sedežne garniture naj bo tako prilagojena posameznemu prostoru, enako pa tudi vse ostale karakteristike. Kotne sedežne garniture se namestijo v kot prostora, na ta način pa lahko kar maksimalno izkoristimo prostor, ki ga imamo na voljo. Omogočajo nam veliko sedalnega prostora. Pogosto so opremljene tudi z ležiščem, ki nam lahko pride prav, če pri nas pogosto prespijo sorodniki ali prijatelji.

kotne sedežne garnitureKotne sedežne garniture nudijo ogromno prostora za sedenje

Velikost sedežne garniture je seveda odvisna predvsem od prostora, ki ga imamo na voljo. V manjše prostore je tako priporočljivo namestiti manjšo garnituro, ki nam ne bo odvzela prostora za druge elemente. Ker lahko izbiramo med levimi in desnimi postavitvami garniture, si lahko nekoliko olajšamo našo izbiro. Široke sedalne površine omogočajo maksimalno udobje med sedenjem ali ležanjem, enostavna pa je tudi namestitev. Običajno so kotne sedežne garniture dovolj velike vsaj za dve osebi.

V kolikor izbira velikosti ni popolnoma odvisna od nas samih, imamo več svobode pri izbiri materiala ter barve. Nekateri tako prisegajo na usnje, spet drugi pa bolj uživajo v bombažnih tkaninah. Pri izbiri materiala premislimo tudi o vzdrževanju, ki je zanj potrebno. Usnje je namreč precej občutljivo na praske, zato njegova izbira ni priporočljiva, če imamo otroke ali hišne ljubljenčke, ki se nam radi pridružijo na kavču. Bombažne ter platnene kotne sedežne garniture so veliko enostavnejše za vzdrževanje – nekatere so opremljene celo s pralnimi prevlekami.

Pri izbiri barve bodimo pozorni na skladanje kotne sedežne garniture s celotnim stanovanjem. Pomembno je, da barva doseže želen učinek (npr., da umiri ali popestri stanovanje). V obzir vzemimo tudi dejstvo, da so sedežne garniture in kavči pogosto izpostavljeni umazaniji z oblačil, odporne pa niso niti na madeže, ki jih lahko povzročimo s polito pijačo ali hrano. S tega vidika je izbira temnejše ali vzorčaste kotne sedežne garniture enostavnejša.